Zorunlu mali sorumluluk sigortası, sigorta yaptırılan motorlu araç ile üçüncü kişilere maddi olarak ortaya çıkan zararın giderilmesini sağlayan bir teminat sigortasıdır. Yasalara göre motorlu araç sahipleri zorunlu mali sorumluluk sigortasını yaptırmak zorundadır. Yasa olarak yaptırılması zorunlu olan bu sigortanın hangi aracı firma ile çalışmak istediği ise sürücülerin kendisine bağlıdır. Yasada bu konuyla alakalı hiçbir zorunluluk bulunmamaktadır.
Zararlı taraf zorunlu mali sorumluluk sigorta kapsamından yararlanabilmek için başvuru için bir takım evraklar hazırlamalı ve yazılı bir başvuruda bulunmalıdır. Zararlı taraf bu başvuruyu sigortacıya gerçekleştirir. Sigortacı on beş gün içerisinde dönmekle yükümlüdür. Şayet sigortacı zararlı tarafın başvurusuna on beş gün içerisinde dönmezse, zararlı taraf yetkili kişi ve mahkemeye başvurabilme hakkına sahiptir. Eğer sigortacı, zararlı tarafın talep ettiği tazminatı ödemeyi reddeder veya bir miktarını karşılarsa, yine zararlı taraf ilgili kişi ve mahkemeye başvurabilir.
Zorunlu mali sorumluluk sigortası için tazminat talebi, zarar gören tarafın zarar ve tazminattan yükümlü olduğunu öğrendikten sonra iki yıl içerisinde, kaza günü itibariyle on yıl içerisinde zaman aşımına uğramaktadır. Bu yüzden zorunlu mali sorumluluk sigortasından faydalanmak için geç kalmamanız gerekmektedir.
Motorlu taşıtlar; otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, çekici, arazi taşıtı, personel ve okul servisleri, itfaiye, ambulans, kamu hizmetleri taşıtları vb. birçok araç bu kapsama dahildir. Her türlü motorsuz taşıt örneğin bisiklet, motorlu bisiklet gibi araçlar bu kapsama girmezler.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Kimlere Verilir?
Sigorta ettirilmiş motorlu aracı, zarara uğrayan veya zarara uğrayanın desteğinden mahrum kalan sürücüler sigortacılar ile görüşebilir. Fakat bu zarar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamına giren türden bir kaza olmalıdır. Zorunlu mali sorumluluk sigortası neleri kapsar sorusunu da hemen cevaplayalım.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu mali sorumluluk sigorta kapsamına giren teminatlar sırasıyla:
–Maddi zararlar: Sigortası yapılan motorlu aracın kişilerin ekonomik olarak oluşturduğu maddi zararları karşılamaktadır. Ayrıca kapsamın içerisine araç üzerinde meydana gelen maddi değer kaybı da katılmaktadır.
–Sağlık giderleri: Sigorta işlemi gerçekleştirilmiş motorlu aracın sahibine verdiği zarardan kaynaklı kişiler üzerinde oluşan fiziksel sağlık giderlerini karşılamaktadır. Bu kapsam dahilinde protez organlar ve kaza sebebiyle oluşan sürekli sakatlıkta rapor alınana kadar bakım masraflarını da karşılamaktadır.
–Sürekli sakatlık teminatı: Sigorta işlemi yapılmış motorlu araç sahibinin başına gelen kazada sürekli sakatlık gibi bir durum söz konusu olursa ileride ortaya çıkacak maddi zararları karşılamaktadır. Heyet raporu ile ilgili kişi hakkında çıkacak özür raporu ile bakıcı giderleri de bu teminat kapsamında belli bir sınır karşılığında karşılanmaktadır.
–Destekten yoksun kalma (Ölüm) teminatı: Kanun şartları göz önünde bulundurularak, ilgili kişinin başına gelen kaza sonucu ölüm durumu yaşanırsa, desteğinden mahrum kalacak kişilerin zararlarını karşılayan teminattır. Tazminat miktarı kararlaştırılır iken ölen kişi esas alınmaktadır.
Zorunlu mali sorumluluk sigorta kapsamına girmeyen bazı durumlar ise:
-Manevi tazminat
-Hak sahibinin kendi kusurundan kaynaklı bulunduğu tazminat talebi
-Sigortalı araç sahibinin, aile bağları olan kişiler için zarar sebebiyle ileri sürdüğü talepler
-Herhangi bir maddi zorluk yaşayan örneğin gelir kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti vb. gibi zarar veren olaya bağlı olarak gelişen tazminat
-Çalınan veya gasp edilen bir aracın sebep olduğu, Karayolları Trafik Kanuna göre sigortalı tarafın sorumlu olmadığı zararları ve aracın çalındığı veya gasp edildiğini bilerek binen kişilerin başına gelmiş kazaları ileri sürerek istenen tazminat talepleri gibi örnekler verilebilir.
Ayrıca bu yazılar da dikkatinizi çekebilir. Okumak için tıklayın: