Yapay zeka, insan zekasını taklit ederek elde edilen verilerle kendisini bir insan gibi geliştirip ve yenileyebilme özelliklerine sahip makinalara yapay zeka denmektedir. Yapay zeka, bilgisayarların tıpkı bir insan gibi düşünmesini sağlar. Oldukça popüler olan yapay zekaya örnek olarak Apple’ın Siri’si, Tesla’nın sürücüsüz araçları örnek gösterilebilir. Yapay zekanın tarihi İkinci Dünya Savaşı dönemine yani 1940’lara kadar dayanmaktadır. Makineler düşünebilir mi sorusunu o dönem ortaya atan ve bir tartışma konusu haline getiren Alan Turing’dir. Alan Turing aynı zamanda bilgisayar biliminin kurucusudur.
Karmaşık verileri bir insan beyni gibi tanıyıp, tecrübelerden faydalanıp, kararlar uygulayan yapay zeka günümüzün ve yakın geleceğin konusudur. Şimdiden hayatımızda parça parça yer alan yapay zeka ileriki dönemlerde daha birçok alanda karşımıza çıkacaktır. Uzak doğu ülkelerinde yapay zekadan ordu bile kurulduğuna dair yalan veya doğru haberler görmekteyiz. Bu bile yapay zekanın oldukça ciddi ve gerçek bir konu olduğunu göstermektedir. Bilgisayarlar da insanlar gibi zeka ve akıl gerektiren tüm soruları yanıtlayabilir ve eylemlerde bulunabilir. Kimileri için korkutucu olan hatta filmlere bile konu olan yapay zeka aslında hayatımızı kolaylaştırmak için geliştirilmektedir.
Yapay zekanın uygulama alanlarını incelememiz gerekirse bunlar;
-Ses tanıma
-Görüntü işleme
-Lisan işleme (Google, Yandex, Siri, Google Asistan vb.)
-Muhakemedir.
Yapay zekayı hayatımızın birçok alanında görebiliriz. Özellikle sesli asistanlar şu an sıklıkla insanların tercih ettiği bir yapay zekadır. Sesli asistan haricinde navigasyon, dil çevirileri (Google Translate), öneri sistemleri, siber güvenlik ve savunma sanayi, sağlık ve sosyal hizmetler diğer sıkça karşılaştığımız yapay zekalardır. Bunların haricinde e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarında da karşımıza çıkmaktadır.
İçerikler
Yapay Zeka Örnekleri Nelerdir?
Gündelik yaşamımızı kolaylaştıran yapay zeka örneklerine aslında sıklıkla rastlıyoruz. Fakat yapay zeka denilince herkesin aklına ilk gelen bir robot insandır. Robot insanlar da bir yapay zeka örneği olsa da daha basit de düşünebiliriz. Birçok akıllı cihazda bulunan yüz tanıma sistemi veya Face ID bir yapay zeka örneğidir. Sanal yardımcı asistanlar, tablet ve telefonlarımızdaki navigasyon da bir yapay zeka örneğidir. Websitelerinde yardıma ihtiyaç duyduğunuzda konuştuğunuz Chatbotlar da bir yapay zeka örneğidir. Yani aslında farkında olmadan uzunca bir süredir yapay zekanın nimetlerinden faydalanmaktayız. Yapay zeka sadece robot insan veya robot hayvan demek değildir. Tabii ki böyle örnekleri de vardır. Akıllı ev sistemleri, sahtecilik önleme, akıllı öğrenme yönetim sistemi gibi yapay zeka örnekleri de vardır. Şu an ismini sıklıkla duyduğumuz Tesla’nın geliştirdiği otonom araçlarda henüz herkes tarafından tercih edilmese de birkaç yıla tüm dünyada göreceğimiz yapay zeka araçları haline gelecektir.
Son dönemde popüler olan yapay zeka fotoğrafları hakkındaki yazımızı Yapay Zeka Fotoğraf Uygulaması’nı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
En Gelişmiş Yapay Zeka
En gelişmiş yapay zekaya örnek verebileceğimiz ilk şey robotlardır. Hatta Robot Sophia’yı da duymayanımız kalmamıştır. Görünüm olarak insana en yakın robot olan Sophia, insana ait 62 farklı mimiği yapabilmektedir. Sizinle sohbet edebilir, lisans eğitimi alabilir bir insanın yapabileceği neredeyse birçok şeyi yapabilir seviyededir. Robotların gelecekte iş hayatında da insanların yerini alacağına ve istihdam problemi doğuracağına dair endişeler de bulunmaktadır.
En gelişmiş yapay zekaya verebileceğimi bir diğer örnek ise akıllı arabalar, akıllı telefonlar ve dronelardır. Özellikle akıllı dronelar savunma sanayisinde fazlasıyla tercih edilmektedir. Akıllı telefonlar da uzun bir süredir hayatımızın merkezindedir.
Son olarak verebileceğimiz bir örnek ise AlphaGo’dur. Dünyanın en iyi Go oyuncusu olan Ki Cie’yi yenmeyi başaran Go oyunu oynayan AlphaGo dünyada büyük bir ses getirmiştir. Çok yetenekli ve gerçek bir insanı yenen bu yapay zeka hakkında film bile çekilmiştir.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Giyilebilir Teknolojinin Spora Etkileri
Mashable Artık Türkiye’de