Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza farklı bir zeka ve iş türü daha girdi: Yapay Zeka!
Yapay zeka insanları korkanlar, sevenler ve kararsız olup merak edenler olarak üçe ayırıyor. Aslında bilgisayarların hayatımıza girmesi ile başlayan yapay zeka serüveni küçük ev aletlerinden telefonlarımıza, yazılımların alışkanlıklarımızı anlayıp bize uygun teklifler sunup hareket etmesine kadar birçok alanda hayatımızdaydı.
Son yıllarda insan gibi davranan, öğrenmeyi öğrenen ve öğrendiklerini uygulayan yapay zekaya sahip robotların hayatımızda yer alması insanlığı telaşa düşürdü. Bu telaşta işimizi yapay zeka mı yapacak sorusundan yapay zekayı kodlayıp nasıl bu sektörde yer alabilirim sorusuna kadar birçok araştırmaya neden oluyor. Bu yazımızda size yapay zekanın hangi yazılım dili ile yazılacağı hakkında bilgi vereceğiz.
İçerikler
Yapay zeka için hangi programlar kullanılır?
Yapay zeka yazılımı için piyasada hem ücretli hem de ücretsiz birçok program bulunmaktadır. Özellikle yazılım dili bilmeyen veya yazılım dili bildikleri halde kendilerini kodlamada yeterli görmeyen mühendisler genellikle yapay zeka kodlama programlarından destek almaktadırlar.
Yapay zeka programlanma aşamasına başlamadan önce yapay zekada nelerin olması gerektiği, hangi amaç ile yapay zekanın geliştirileceği, hangi hedef kitleye sunulacağı ve bu hedef kitlenin hangi amaçla yapay zekaya nasıl ihtiyaç duyup nasıl kullanacağını tespit etmek gerekmektedir. Sonrasında kodlanacak yapay zeka için en uygun olan programı seçmek daha doğru olacaktır.
Yapay Zekada Hangi Programlama Dili Kullanılmalı?
Yapay zeka programlanmadan önce yukarıda bahsettiğimiz kriterlere cevap verilip, analitik kısmın iskeleti oluşturulduktan sonra kullanılacak programların ve yazılım dilinin seçilmesi adımına geçilebilir.
Genellikle yapay zeka kodlanırken python, prolog, c++, java ve lisp yazılım programları kullanılmaktadır.
Python Yapay Zeka Programı En İyisi Mi?
Yapay Zeka kodlamasına başlamak isteyenleri en çok sorduğu sorular Phyton’un bu konuda en iyisi olup olmadığıdır çünkü en çok tercih edilen Phyton’dur. Phyton’un en çok tercih edilen yapay zeka programı olmasının nedeni yazımı kolay, açık ve anlaşılır şekilde yazılımcıya sunmasıdır. Nesne tabanlı yapıya sahip olan Phyton, geniş kütüphanesi ile yazılımcılara farklı kaynaklar sunarken modüler yapısı ve obje özelliklerini inceleyebilme imkanı da vererek yazım esnasında kolaylıklar sunmayı hedefliyor.
Yapay Zeka Araştırmacılarının Yapay Zekaya Yönelik Oluşturdukları Diller
Yapay zeka araştırmacıları, yapay zekalar için yeni yazılım dilleri oluşturmuşlardır.
Yapay zeka için ilk geliştirilen dil IPL olmuştur. Akımlardan dinamik bellek ayırımına, problemleri çözen destekler sunmasına, fonksiyonlar içermesinden ilişkisel geri almalara kadar birçok özelliği olan IPL yaygın olarak kullanılmaktadır.
Lambada tabanlı bilgisayarlar için pratik hesaplar yapabilmesi açısından geliştirilen Lisp yapay zeka dili, bağlı listeler veri yapısına göre çalışmaktadır ve kendi listelerinin üzerinden geliştirilmiştir.
Programlar arasında ilişki kurma ve uygulama oluşturma amacı ile geliştirilen Prolog yazılım dili, sahip olduğu veri tabanı, dil ayrıştırma ve sembolik nesnellik açısından kullanım kolaylığı sunmaktadır.
Otomatik planlama problemlerindeki örnekleri belirtmek için kullanılan yapay zeka yazılım sili STRIPS, durum, amaç olan durum, eylem dizisini açıklar. Her eylemin koşullu olarak gerçekleşmesi ise eylem gerçekleşmeden önce ona atanmış bir nedenin varlığının olması gerektiğini zorunlu kılıyor.
Yapay zeka uygulamaları yukarıda geliştirilen dillerden daha yaygın olarak yazılımcıların ve mühendislerin sıklıkla kullandığı C++, matematik kökenli MATLAB ve standart bir dile sahip olan Lush ile yazılmaktadır. Bunların dışında yapay zeka için sağlam bir dil oluşturan Haskell de tercih edilmektedir.
Yapay zeka nedir konu başlıklı bir diğer yazı da ilginizi çekebilir. Okumak için tıklayın.