Modem, bilgisayarların internete bağlanması, bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmek ve iletişim kurmayı sağlayan bir cihazdır. Özellikle interneti kullanabilmek için mutlaka bir modeme ihtiyaç duyulmaktadır. Evinizde internete sahipseniz sizin de bir modem cihazınız var demektir. Yani modem aslında hepimizin hayatında olan cihazdır. Teknoloji çağında da olmazsa olmaz bir unsur haline gelmiştir.
Modem, bilgisayar üzerinden aldığı sayısal veriyi analog bir veri haline getirir ve geri gönderir. Karşı taraftan gelen bu analog veri tekrar dijital bir veriye yani sayısal bir veriye çevrilerek bilgisayara iletilir. Dijital verileri, bilgisayarı birbirine bağlayan hatlar taşıyamadığı için bu işlem sayesinde taşınmaktadır. Yani modemin internet haricinde de bilgisayarları birbirlerine bağlama açısından hayatımızda önemli bir konumu vardır.
Üç çeşit modem türü vardır. Bunlar harici modem yani external modem, dial up modem yani çevirmeli ağ modem ve dahili modem yani internal modemdir. Harici modem de kendi içine üçe ayrılmaktadır. Birlikte hepsini inceleyelim:
Harici (external) modem: Hepimizin evinde kullandığı modem türüdür. Harici (external) modemler, bir kablo aracılığı ile bilgisayardan ayrı bir konuma koyarak birbirlerine bağlanır. İnternet hızını en iyi şekilde aktarır. En popüler ve tercih edilen modem türüdür. Kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Bunlar; kablosuz (wireless) modemler, ADSL modemler ve VDS modemlerdir. Kablosuz (wireless) modemler, normal standart bir modemin yerine getirdiği görevleri kabloya ihtiyaç duymadan gerçekleştirir. Artık günümüzde en çok tercih edilen modem türü kablosuz (wireless) modemlerdir. Akıllı telefonlara, tabletlere, laptoplara kolayca bağlanılabilmektedir. ADSL modemler yani asimetrik sayısal abone hattı, ADSL teknolojisine sahip olan modemlere denilmektedir. ADSL modemlerin en temel farkı sabit ev hattı ile kullanılmak zorundadır. Son olarak VDSL modem ise açılımı çok yüksek hızlı sayısal abone hattıdır. Açılımından da anlaşılacağı üzere ADSL’in bir üst modeli olarak düşünebiliriz. ADSL modemden daha gelişmiş bir modeldir. Yüksek hızda internet kullanmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Çevirmeli Ağ (dial up) modem: Günümüzde kullanımı tercih edilmeyen eski dönemlerde kullanılan bir ağ çeşididir. ISS’ler tarafından belirlenen numaralar ile bağlantı kuran çevirmeli ağ (dial up) modemlerin en büyük dezavantajı bağlı olduğu sabit ev hattını meşgul etmesidir. Yani interneti kullanmaya başladığınızda ev telefonunuzu arayan bir kişi için telefon meşgul çalacaktır. Eski bir modemdir ve günümüzde artık kullanılmamaktadır.
Dahili (internal) modem: Yine eski bir modem çeşidi olan ve kullanım olarak çok az tercih edilen dahili (internal) modem, bilgisayar kasalarının içerisine yerleştirilir. Bu da modemin fazlasıyla ısınması ve performansını yitirmesi demektir.
İçerikler
Modem WPS Nedir?
Modem WPS’in açılımı Wi-Fi Protected Setup’tır. Türkçe karşılığı ise Korumalı Kablosuz Kurulumdur. WPS sayesinde cihazınız için güvenli bir ağ kurabilir ve internete bağlanabilirsiniz. Bir PIN kodu ile WPS’i yapılandırabilirsiniz.
Router Nedir? Router ve Modem Farkı
Router ve modem birbirlerinden farklı kavramlardır. Router’in amacı yerel cihazlardan tek bir ağ oluşturmaktır. Routerlar internet bağlantısı olmasını istediğiniz her bir cihaza IP no atamaktadır. Modem ise tek bir IP no atamaktadır. Modem internetiniz ve eviniz arasında bir nevi köprü görevi görmektedir. Router ise evinizin içerisinde yerel bir ağ oluşturma görevi görür. Böylece cihazlar birbirleri arasında veri aktarımı gerçekleştirebilir. Birden fazla cihazı internete bağlayacaksanız routera ihtiyaç duyabilirsiniz fakat tek bir cihazı internete bağlayacaksınız routera ihtiyaç yoktur. Router olmadan internete bağlanmak mümkündür ama modem olmadan internete bağlanamazsınız. Modem size internet sağlar, router sahip olduğunuz interneti diğer cihazlara paylaştırıp internetin kullanılabilmesi için yönlendirici bir göreve sahiptir.
Bir diğer yazımız Loglama nedir de ilginizi çekebilir. Okumak için tıklayabilirsiniz.