Bilgisayarın ilk ortaya çıkış amacı askeri ve araştırma amaçlıdır. Bir süre sonra tüm devletler tarafından kullanılan, gelişen teknolojik faaliyetlerle boyut, özellikle ve yeteneklerindeki gelişmeleri ile günümüzde hayatımızın olmazsa olmazı haline gelmiştir. Bilgisayarlar sayesinde ofis ortamında çalışıp, iş yürütüyoruz. Müzik sektörü, oyun sektörü, internet, film sektörü, sağlık sektörü vb. birçok sektörde kullanılan bir araç olan bilgisayarı oluşturan birçok faktör vardır. Somut ve soyut olarak birçok unsurdan oluşan bilgisayar, hepimizin bir ihtiyacı haline gelmiştir. Bugün de bilgisayar donanımı nedir sorusunu cevaplayacağız. Fiziki olarak bilgisayarda bulunan, bilgisayara verilen komutların işlemek ve geliştirmek görevlerine sahip olan unsurlara bilgisayar donanımı denir. Bilgisayar donanımı, iç donanım ve dış donanım olmak üzere ikiye çeşiti vardır. Tamamen bilgisayarın işleyişi ile görevli olan bilgisayar donanımı, bir nevi fiziki bir işletim sistemidir. İç donanım, bilgisayara veri işleme ile görevlidir. Bilgisayar için olmazsa olmaz bir donanımdır. İç donanımda, anakart, işlemci ve RAM vardır. Bunlar ses kartı, sabit disk, Ethernet, modem, ve ekran kartından oluşmaktadır. Bilgisayarın dış donanımında ise kasa, fare, klavye, yazıcı, tarayıcı, hoparlör ve monitör bulunmaktadır. Dış donanımdaki ürünler bilgisayarın veri akışına doğrudan bir etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden iç donanım gibi olmazsa olmaz değildir. İç donanım, bilgisayar için temel donanımdır. İç donanımsız bir bilgisayar düşünülemez. Dış donanım ise tamamlayıcı donanımdır. Tamamlayıcı donanımlar olmasa dahi bilgisayar çalışabilmektedir. Örneğin, fare veya bir diğer adıyla mouse olmadan bir bilgisayarı kolayca çalıştırabilirsiniz. Açılması için hiçbir engel yoktur. Tamamlayıcı donanımlardan muhakkak olması gereken monitör ve klavyedir.
Bilgisayarı oluşturan ikinci soyut kavram ise yazılımdır. Daha detaylı bilgi için Yazılım Nedir yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bilgisayarda Donanım Birimleri Nelerdir?
Bilgisayarda donanım birimleri nelerdir sorusunun cevabını kısaca özetleyelim;
Ekran: Monitör de denilmektedir. Verilerin, programların yansıdığı alandır.
Sabit Disk: Hard disk olarak da bilinmektedir. Temel görevi verileri depolamaktır. Çeşitli boyutlarda sabit diskler bulunmaktadır.
CD Sürücü: CD’leri bilgisayar üzerinde çalıştırabilmek için kullanılır. Bilgisayar CD üzerinde yer alan izleri lazer ışınları ile okur ve bunu dijital bilgiye çevirir. Bilgisayardaki uygun program ile CD çalışmaya başlar.
Ses Kartı: Anakart üzerine takılan ses kartı, aldığı dijital verileri bu sefer analog bilgilere çevirir ve hoparlör veya kulaklık yardımıyla dışarı verir. Mikrofondan aldığı verileri de dijital veriye çevirir ve bilgisayarda bunları depolar.
Güç Kartı: Bilgisayarı kullanabilmemiz için olmazsa olmaz bir parçadır. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan elektrik kaynağını sağlar.
Anakart bir diğer ismiyle Mainboard: Bilgisayarın omurga sistemidir. Anakart üzerine takılan genişleme kartlarını (ses kartı, güç kartı vb.) birbirlerine bağlar ve aralarındaki iletişimi sağlar.
Grafik İşlemcisi: Ekran üzerindeki görüntü oluşmasından sorumludur. Tüm renkleri ve grafikleri çizer ve yönetir.
Ekran Kartı: Anakarta takılan ekran kartı aldığı dijital bilgileri analog bilgilere çevirerek monitöre gönderir.
Veri Giriş Aletleri: Klavye, fare, joystick, tarayıcı gibi aletlerdir.
Ana Bellek: Birincil depolama alanıdır. Ana belleğin iki çeşidi vardır: rastgele erişimli bellek ve sadece okunur bellektir.
Rastgele Erişimli Bellek: Bilgisayar üzerinde bir veri ile çalışırken kullanılan çalışma alanıdır. Geçici olarak kullanılan rastgele erişimli bellekte veriler yazıldıktan sonra boşaltılır.
Sadece Okunur Bellek: Bilgisayarın işleyişinin kontrol edildiği alandır. İsminden de anlaşılacağı üzerine sabit bir bellektir.
İkincil Bellek: Bilgisayarda sürekli olarak veriyi depolamak istendiğinde kullanılan alandır.
Çıktı Aletleri: Sonuçlanan verilerin saklanabilecek bir şekilde manyetik ortama, kağıda veya ekrana aktaran aletlerdir. Ekran, yazıcı gibi bilgisayar sistemleri bu işlemi gerçekleştirir.
Haberleşme Aletleri: Bilgisayarlar arası veri paylaşılmak istendiği zaman kullanılan aletlerdir. Modem, fax modem, ağ kabloları bunlara örnek verilebilir.